søndag 8. mars 2009

Er mennesket bare et dyr blant dyr, eller noe helt spesielt?

Mennesket er i teorien et pattedyr som lever blant andre dyr. Men er vi egentlig bare pattedyr, eller er vi spesielle? Vi formere oss på samme måte som andre pattedyr, vi spiser mye av det samme, vi er generelt ganske like både fysisk og hvordan vi fungerer. Men det er en vesentlig forskjell og det er at vi mennesker har en evne til å utvikle oss.

Helt siden vi bodde i huler har vi utviklet oss både fysisk og psykisk. Vi har utviklet språk slik at vi kan kommunisere og bygget store byggverk med matematisk presisjon. Hvis vi ser på dagens samfunn i forhold til verden for 100 år siden ser vi store forskjeller. Menneskets evne til utvikling er heller ikke bare positiv, vi ødelegger mye av det vi kommer i kontakt med. Men dette er slik vi er. Ingen andre pattedyr på kloden kan sammenlignes med oss.

Der andre pattedyrs vekst blir automatisk kontrollert av naturen bare fortsetter befolkningen av oss mennesker å vokse. Nye medisiner og teknologiske fremskritt gjør at vi lever lenger. Det er ikke uendelig med plass på kloden og hvis befolkningsveksten fortsetter fremdeles i et forrykende tempo. Å vite hva som kommer til å skje i fremtiden er umulig, men noe må skje for å kontrollere vår ekstreme vekst her på kloden. Vil vår evne til utvikling bli vår undergang? Eller vil vi utvikle oss igjen og finne en løsning? Den som lever får se.

Ingen kommentarer: